Papierknipkunst

Papierknipselkunst is al lang een traditionele decoratieve volkskunst in China en sinds 2009 staat deze kunstvorm ook op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst.

Geschiedenis

De knipkunst bestaat in China al van voor de uitvinding van het papier. Een legende vertelt dat keizer Wu (156-87 v.C.) zijn overleden, favoriete concubine, Dame Li, erg miste. Daarom gaf hij opdracht aan een magiër om een afbeelding te maken van Dame Li om op die manier zijn geliefde steeds bij zich te hebben. De magiër zou de afbeelding hebben geknipt uit een soort papier, gemaakt van hennep.
Ook werden de kniptechnieken al toegepast op dun metaal, zijde of leer.
Na de uitvinding van het papier door een ambtenaar genaamd Cai Lun in 105 n.C. werd de knipselkunst een echte volkskunst. De grote bloei kwam tijdens de Ming en Qing dynastieën (1368 – 1912)

Technieken

Eerst wordt het ontwerp op papier getekend en vervolgens uitgeknipt of uitgesneden. De twee belangrijkste manieren om papier te bewerken  zijn met een mes of een schaar. Als een schaar als gereedschap wordt gebruikt, worden de aparte onderdelen uitgeknipt en later in een compositie bij elkaar gebracht. Als de kunstenaar een mes gebruikt wordt het papier op een zachte ondergrond gelegd, waarna het ontwerp met een klein mes wordt uitgesneden.

Gebruik

Op het platteland worden de kleurige papierknipsels bevestigd op ramen en deuren bij speciale gelegenheden en feestdagen. Vaak gebruikte onderwerpen zijn baby’s, panda’s, kalebassen en lotus. Voorstellingen van het leven op het platteland zijn ook gebruikelijk.

Vanaf 1 augustus kunt u in het Museum van Papierknipkunst in Westerbork een prachtige verzameling Chinese knipkunstwerken bezichtigen. Deze tentoonstelling is samengesteld door de Sichuan People’s Association for Friendship with Foreign Countries (Sichuan PAFFC), een van de organisaties waar de Vereniging Nederland China intensief mee samenwerkt. Alle tentoongestelde kunstwerken zijn recent vervaardigd door kunstenaars in Sichuan, een van de westelijke provincies van China.

Het adres van het museum is:

Museum van Papierknipkunst
Burg. G. van Weezelplein 10
9431 AG Westerbork
0593-332924
b.g.g. 0651-476097

www.museumvanpapierknipkunst.nl

Openingstijden 2017

Voorjaarsvakantie: 20 febr t/m 3 mrt
Op werkdagen van 13.30 tot 17.00 uur

Tijdens het zomerseizoen
Van 24 april t/m 23 sept
‘s maandags van 13.30 uur tot 17.00 uur
dinsdag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Vanaf 15 juli t/m 26 augustus op zaterdag geopend van 11.00 – 14.00 uur

Van 23 sep t/m 27 oktober:
op werkdagen van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Kerstvakantie 27 dec t/m 5 jan 2018.
Op werkdagen van 13.30 uur tot 17.00 uur

Za, zo- en feestdagen en oudejaarsdag gesloten.

Voor groepen kan ook buiten de bovenstaande tijden een afspraak worden gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s