Van schelp tot volksgeld

chinese munt

Ruim 3500 jaar Chinees geld

In vergelijking met Chinese postzegels zijn Chinese munten niet zo populair bij verzamelaars. Belangrijkste oorzaak hiervan is waarschijnlijk dat sinds 1949 niet zoveel munten uitgegeven zijn en worden. Als verzamelaar moet je je dan ook voornamelijk bezighouden met munten van eerder datum. Je zal terug moeten naar vóór 1949 of liever nog vóór 1912 om kennis te kunnen maken met de variatie van het Chinese geld, die natuurlijk zeer rijk is gezien het feit dat de Chinezen al ruim 3500 jaar ruil- en betaalmiddelen kennen. Het is dan ook verwonderlijk dat het verzamelen van Chinese munten niet zo populair is. Na enig speurwerk bij Nederlandse muntenhandelaars kan je zeker wel verrassende ontdekkingen doen. Het goedkoopst is men af met een van de vele cash-muntenf (de bekende munten met het vierkante gat). Deze worden veel verkocht, vaak voor het doen van voorspellingen ^an de hand van het boek Yi Jing. Het duurst zijn de munten in de vorm van gereedschappen, uit de Zhoudynastie (11e eeuw-246 v.ChrJ. Deze zijn er in de vorm van spaden, messen, raspijzers en ‘pu-munten’,etc.

Marilou den Outer in CHINA NU, jaargang 8, 1983

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s