Auto’s, strijdwagens en Rolls Royces

Waarom verruilde de koning van de staat Zhao destijds zijn mooie strijdwagens voor felle paarden?

Als je het goed bekijkt, lijkt het karakter dat tegenwoordig ‘auto’ betekent eigenlijk in de verste verte niet op een auto.
Het is namelijk het bovenaanzicht van een strijdwagen.
Waarom dit zo is, zult u begrijpen als u verder leest.

Tijdens de feodale periode, toen China verdeeld was in elkaar bestrijdende koninkrijkjes, werden oorlogen uitgevochten met strijdwagens. Een gevechtseenheid in het leger, een cheng genaamd, bestond toentertijd uit een strijdwagen (ju) en pakweg dertig man voetvolk dat achter de wagen liep. De strijdwagen zelf werd bemand door de wagenmenner en vier of vijf schutters. Een staat met meer dan duizend cheng werd als zeer machtig beschouwd. Een andere benaming voor het leen van een hertog was dan ook “staat van duizend cheng”.
Tijdens de oostelijke Zhou Dynastie (770-256 v. Chr.) lag in de huidige provincie Hebei de staat Zhao. De koning van deze staat heette Ling Wu. Ook hij bevocht zijn vijanden met strijdwagens. Hij zou dat altijd zo hebben gedaan, ware het niet dat hij op een dag slaags raakte met Mongoolse ruiters uit de noordelijke steppen. Deze ruiters waren zeer behendig te paard en bovendien uiterst vaardig met pijl en boog. Om het boogschieten te vergemakkelijken, droegen de Mongolen kleding met korte mouwen. Zij raasden en zwenkten om het leger van strijdwagens heen en vuurden een regen van pijlen af.
De strijdwagens van koning Ling Wu waren natuurlijk niet zo wendbaar als die kleine felle paardjes van de Mongolen. De soldaten van de koning, gehinderd door hun sierlijke lange, maar erg onhandige mouwen, waren ook lang niet zo vlug met de boog als deze Mongoolse ruiters. Het duurde niet lang of het leger van de koning van Zhao was volledig in de pan gehakt.
Zo gebeurde dat nog een paar keer. Toen ging bij de koning een lichtje op. Hij dacht: hoe kan het toch dat ik steeds verlies lijd en die Mongolen me keer op keer te snel af zijn?

Ineens had hij het: om de Mongolen te verslaan, moet ik gekleed zijn als een Mongool, dus met korte mouwen, en vechten als een Mongool, dus te paard. Vanaf die dag liet hij zijn soldaten korte mouwen dragen en te paard vechten, terwijl hij de strijdwagens thuis liet. Koning Ling Wu behaalde daarna niet alleen talrijke zeges op de Mongolen, maar ook op zijn Chinese vijanden. In zijn tijd veranderde het oorlogvoeren in China compleet en de strijdwagen belandde in het museum.

Zo zijn er in de lange geschiedenis van China altijd weer perioden geweest van grote omwentelingen, ook voor de wagens. Een jaar of tien geleden was het in China nog verboden om een privé-auto te hebben en werd het straatbeeld bepaald en beheerst door horden fietsers.
Nu zie je alleen in Peking al meer Mercedessen, Cadilacs (door Chinezen onnavolgbaar fonetisch vertaald met “kadilake”, de ‘k’ uitgesproken met een kuch) en overdreven limousines glijden dan in heel Nederland bij elkaar.
In het nieuwe China, waarin het de Chinezen weer toegestaan is om rijk te zijn, lijkt het wel alsof men van gekkigheid niet meer weet waaraan het geld op moet gaan om de rijkdom aan anderen kenbaar te maken. Voor Chinezen is mianzi (prestige, ‘gezicht’) zeer belangrijk. Maar in tegenstelling tot vroeger is mianzi nu niet alleen meer afhankelijk van de macht van de Partij, maar ook van de hoeveelheid poen die je hebt. Om je mianzi te laten zien, moet je laten zien dat je geld hebt.
Vandaar het vele openbare telefoneren met al die dure draadloze telefoons en vandaar ook al die grote, oh zo grote wagens. Hoe zou koning Ling Wu tegenover al deze nieuwe ontwikkelingen in China gestaan hebben? Eens verruilde hij zijn strijdkaros in voor felle paarden, maar je vraagt je af of hij zijn ros nu niet liever in zou ruilen voor een glanzende Rolls.

Peter Ho Kalligrafie door Sylvia Ho-Chang

Uit: China Nu, jaargang 20, nr 3, 1995

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s