Feestelijke oprichting VNC 1977

 

Op zaterdag 26 maart waren meer dan 1200 vrienden van China uit alle delen van het land naar de veemarkthallen in Utrecht gekomen.

De zaal, die was omgetoverd in een grote China-tentoonstelling, was bijna te klein om alle belangstellenden een plaats te geven. Helaas moest de middag geopend worden met de mededellng dat de belangrijkste gast van de middag, Joris Ivens, wegens ziekte niet aanwezig kon zijn.

Namens de aanwezigen werd een telegram naar China gestuurd waarin hem van harte beterschap werd toegewenst. Onder enthousiast applaus werd vervolgens de verheugende mededeling ontvangen dat de nieuwste films van Joris Ivens over China in het najaar door de Nederlandse televisie zullen worden uitgezonden.

In de plaats van Ivens speak Roland Berger, de Engelse China-kenner waarvan in het vorige nummer van “China Nu” een artikel is afgedrukt.

Hij ging uitvoerig in op de rol van de “bende van vier”, tijdens en na de Culturele Revolutie tot aan hun poging tot een staatsgreep.

Behalve het grote aantal mensen, waaronder vele in Nederland wonende Chinezen, droeg ook de aankleding van de zaal bij tot een feestelijke en gezellige stemming. Overal hingen Chinese lantaarns en ballonnen.

Langs de wanden waren door de afdelingen gemaakte fototentoonstellingen te zien, zoals over het buurtleven, de gezondheidszorg, bet onderwijs enz. De firma Luekon had een fraai verzorgde stand met Chinese produkten ingericht die gretig aftrek vonden.

De stands van de Vriendschapsvereniging werden druk bezocht, waarbij de belangstelling vooral bleek uit te gaan naar de activiteiten van de afdelingen en de reizen die de vereniging naar China organiseert.

Het hoogtepunt van de middag werd gevormd door de toespraak van de ambassadeur van de Volksrepubliek China, de heer Chen Hsin-Jen. Hij bracht de hartelijke gelukwensen en gevoelens van vriendschap over van de Chinese “Vriendschapsvereniging met de volkeren” en het Chinese volk. In zijn toespraak ging hij in op de belangrijkste principes die China hanteert in de binnen- en buitenlandse politiek.

Vrij uitvoerig besteedde hij aandacht aan de ontmaskering van de “bende van vier” en de wedijver van de twee supermachten die het oorlogsgevaar, met name in West-Europa, doet toenemen.

Tot slot sprak hij de wens uit dat de vriendschap tussen het Chinese en het Nederlandse volk zich in de toekomst verder zal ontwikkelen.

Enthousiast

Met veel interesse werden tijdens het avondeten reisfilms en diaseries bekeken, vooral het door de afdeling Rotterdam opgevoerde schimmenspel vond veel weerklank.

De feestelijke oprlchtingsdag van de Vriendschapsvereniging groeide naar een hoogtepunt toen Felix Greene aan het woord kwam. “Uw organisatie werkt beter dan wij,” aldus Felix Greene. “Wij zouden er niet in geslaagd zijn om zo’n grote groep mensen bij elkaar te krijgen als u.”

“We waren erg serieus deze middag en ik zou willen dat we zoiets vieren met minder woorden. Het is vandaag een verjaardag en we zouden eigenlijk een picknick moeten houden, vuurwerk moeten afsteken en ballonnen oplaten”, hetgeen de zaal onderstreepte door een enthousiast applaus. Vervolgens sprak hij over zijn laatste film die hij in de autonome provincie Tibet had gemaakt.

“Dit is een wereldpremière, aangezien hij zelfs in Engeland nog niet vertoond is.” Het was tevens de eerste film die door een Westerse cineast van het moderne Tibet is gemaakt.

De film, die een diepe indruk op de aanwezigen maakte, vormde tevens de afsluitlng van een zeer geslaagde start van de Vriendschapsvereniging.

Uit: China Nu, 2e jaargang, nr 3, 1977

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s