China Nu voorjaar 2019

*Zoals altijd opent hoofdredacteur Guido van Oss met een hoofdredactioneel commentaar.
*Een aantal China Nuutjes bieden een wat luchtigere kijk op het hedendaagse China.
*David Engelhard kijkt in zijn column terug op het verleden van CHINA NU en werpt een voorzichtige blik vooruit.
*”Amerika tegen China.” Amerika moet China als nieuwe wereldmacht accepteren in plaats van bestrijden. In deze ene zin zou je de mening van de Britse historica Jude Woodward, die de relatie tussen de Verenigde Staten en China uitvoerig onderzocht, kunnen samenvatten. Fred Sengers van boogaap.nl sprak haar en voorzag haar boek van een kritische recensie.
*Dat de Nieuwe Zijderoute tot grote verbeelding spreekt is op zijn zachtst gezegd een understatement. Het begrip verwijst naar de in 2016 door China gelanceerde ontwikkelingsstrategie voor infrastructuur die het land verbindt met alle andere continenten, met het ambitieuze doel de wereldeconomie te stimuleren. Toch blijft het ook sprookjesachtige associaties oproepen met karavanen van kamelen en paarden, beladen met kostbare producten uit de Oriënt, die door onherbergzame bergpassen, steppen en woestijnen door Centraal-Azië richting Europa trekken. Rob van Niele analyseert dit fenomeen.
*Janne Cress en Guido van Oss spraken met Anouk Eigenraam. Zij is op tweejarige leeftijd vanuit Zuid-Korea in Nederland geadopteerd en schreef een kritisch boek over de Nederlandse adoptieprocedures: “Welkom in adoptieland”.
*Ties Dams is een jonge schrijver en oprichter van het strategisch adviesbureau Aleph. Zijn debuut “De nieuwe keizer” ligt sinds november 2018 in de winkels.. China Nu-redacteur Castor van Dillen ging in gesprek met Dams en probeerde aan de hand van zijn boek Xi Jinpings karakter te doorgronden. De belangrijkste vragen waren: waarom is het essentieel om de Chinese leider zo grondig te analyseren en wat kunnen we van Xi verwachten in de toekomst?*Alex van Egmond maakt een fotoreportage in Kaohsiung, een vaak over het hoofd geziene miljoenenstad in het zuiden van Taiwan.
*Fred Sengers heeft nog enkele kritische noten te kraken over het boek van Jude Woodward.
*Guido van Oss bezocht IFFR en lette vooral op de Aziatische films.*Castor van Dillen, Maaike de Wijs en Rob van Niele bespreken de boekenselectie.
*Op de achterflap een gedicht van niemand minder dan Mao Zedong: Sneeuw.

Losse nummers à € 6,= kunt u bestellen door een mailtje met uw adresgegevens te sturen naar: info@vnc-china.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s