Een delicate dans

Internationale keuzes

Een delicate dans is het tweede lijvige boek van de in Amerika wonende Qiu Xiaolong en gaat wederom over hoofdinspecteur Chen van de politie in Shanghai.

Dit keer krijgt hij te maken met de verdwijning van de vrouw van een belangrijke getuige in een zaak van de Amerikaanse overheid tegen een bende Chinese mensensmokkelaars.

In deze zaak moet hij samenwerken met de Amerikaanse inspecteur Catherine Rohn. Dat hun onderlinge relatie die van een zuiver professionele werkverhouding ontstijgt, is al duidelijk na het lezen van de achterflap, voor je het boek begint.

Dat doet niets af aan het feit dat het boek meeslepend en op natuurlijke wijze is geschreven. Als lezer raak je gevangen in het hoofd van Chen. Je gaat meedenken over de keuzemogelijkheden die de plichtsgetrouwe – met Chinese kenmerken – ambtenaar Chen in zijn rijstkom krijgt. In een internationaal krachtenveld heeft hij te maken met ongeschreven wetten, verschillende conflicterende belangen en de onzekerheid van een ondoorzichtige werkomgeving.

Tussen dit verhaalgegeven door riksjaat een moord in het park aan de Huangpu-rivier, gepleegd door een geheime criminele organisatie.

Aan de hoofdinspecteur de taak beide zaken tot een goed einde te brengen en de – voor een thriller noodzakelijke – verbanden te leggen.

Naast het opIossen van deze zaken moet er constant gedacht worden aan de positie die men in China bekleedt. Door zijn aanpak balanceert Chen kundig op de rand van wat wel en niet kan in het huidige China. De hoofdinspecteur gedraagt zich als een spin in zijn web, de verdwijning en de moord hebben in eerste instantie zijn web voor het grootste deel vernietigd, maar stap voor stap werkt hij aan het herstel.

Omdat Chen zijn oplossing – in de stijI van Baantjer- pas aan het eind van het boek uitlegt, blijft de spanning er tot het laatste moment in. En dat is precies hoe het moet zijn.

Marjolein Engelhard

CHINA NU, jaargang 31, najaar 2006

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s