Drakerig verhaal

“Yegong haolong”, heer Ye die van draken houdt.
Dit gezegde wordt gebruikt om mensen te beschrijven die doen alsof ze heel erg veel van iets houden en er veel verstand van hebben, maar er eigenlijk helemaal niets van snappen.

Ooit was er in de staat Chu een magistraat die Ye heette, en iedereen noemde hem heer Ye. Heer Ye hield erg van draken en was dol op alles wat daarmee te maken had. Al zijn spullen, pronkstukken, zuilen, kozijnen, serviezen en kleren waren versierd met drakenpatronen. Zelfs de muren van zijn huis waren vol getekend met draken, groot en klein, in alle kleuren, soorten en maten. Wanneer je bij hem op bezoek kwam, was het als of je in het paleis van draken in de grote oceaan was terechtgekomen. Iedereen was zeer onder de indruk van het feit dat heer Ye zoveel van draken kon houden. “Zo ben ik eenmaal, zoveel houd ik van dit wezen!” zei heer Ye trots tegen iedereen.

Op een dag kwam de echte draak in de hemel er ook achter dat heer Ye zo bijzonder gesteld was op draken. Diep ontroerd door Ye’s liefde voor draken, besloot de echte draak om hem eens te verrassen door hem een keertje een bezoek te brengen. “Het wordt vast een onvergetelijke ervaring voor hem,” dacht de draak. En met die gedachte vloog de draak vanuit de hemel regelrecht Ye’s huis binnen. “Heer Ye, bent u thuis? Ik kom u een bezoek brengen!” riep de draak vrolijk. De heer Ye schrok zich tot van de draak, hij verstopte zich in een hoek en zei bibberend van angst: “Monster! Wat wil je van mij?” De draak vond zijn reactie nogal vreemd, en hij zei: “Ik ben het, de draak, je lievelingswezen! Hoe kun je me een monster noemen?” De heer Ye kon niet ophouden met bibberen: “Ik houd alleen van nepdraken die op draken lijken, maar niet van de echte! Help! Help!”
Roepend vluchtte heer Ye zo snel mogelijk zijn huis uit, en liet een verbijsterende draak achter die zich begon te ergeren: “Okay, zo te zien houdt de heer Ye helemaal niet van draken. Erger nog, hij is eigenlijk bang voor draken. En ik ben er ingetrapt!”

Tekst en kalligrafie Zhang Yinzhi
Uit: CHINA NU, jaargang 31, najaar 2006

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s