De zeespiegel daalt

Het Chinese gezegde.’De brede oceaan is in een moerbeibomenveld veranderd’, canghai sangtian, betekent dat op deze wereld nogal grote veranderingen plaats kunnen vinden. Dit gezegde is afkomstig uit Legenden van de Onsterfelijken, een bundel wonderverhalen geschreven door de taoïstische meester Ge Hong uit de Jin-dynastie.

Er waren eens twee onsterfelijken, de heer Wang Yuan en mevrouw Ma Gu. Op een dag spraken ze af om bij een gezamenlijke vriend, de heer Cai, thuis wijn te drinken. Op de afgesproken dag vertrok Wang Yuan met een vliegende wagen, getrokken door vijf draken en vergezeld door muzikanten die op de rug van magische eenhoorns reden. De kleurrijke linten aan de wagen wapperden in de lucht en er klonk vrolijke muziek. Het gezelschap van Wang landde in het hof van de familie Cai. Mevrouw Ma was nog niet gearriveerd. De heer Wang tuurde naar de hemel en stuurde zijn knechten weer de lucht in om Ma Gu op te wachten. Na een tijdje rapporteerden de knechten vanuit de hemel: “Mevrouw Ma doet u de hartelijke groeten. Ze laat weten dat ze nu het goddelijke eiland Penglai aan het inspecteren is en dat ze daarna onmiddellijk hierheen zal komen om u te ontmoeten, aangezien jullie elkaar al vijfhonderd jaar niet gezien hebben.”

Niet lang daarna arriveerde Ma Gu met haar gezelschap, eveneens vergezeld door muzikanten en dienstmeisjes. Wang Yuan merkte dat Ma Gu er nog steeds uitzag als een jong meisje van een jaar of achttien, met pikzwart lang haar tot haar middel, bezaaid met geurige bloemen. Haar gewaad was gemaakt van zeer bijzondere stof, met mooie patronen en onvoorstelbare kleuren.

De twee begroetten elkaar en zetten zich aan het feestmaal aangeboden door de familie Cai. Ma Gu zei tegen Wang Yuan: “Sinds ik de Weg heb gevonden, heb ik met mijn eigen ogen drie keer de Oostelijke Zee in een moerbeibomenveld zien veranderen. Daarnet was ik bij het eiland Penglai en zag ik dat de zeespiegel weer wat lager is geworden dan de vorige keer.

Kan het zijn dat de zee weer in een bomenveld verandert?”

WangYuan zuchtte: “Het kan kloppen. Ik heb de heiligen al horen zeggen dat het zeewater weer aan het verminderen is. Wij zullen gauw merken dat het gebied weer land zal worden.”

Na het feestmaal namen ze afscheid en stegen afzonderlijk ten hemel.

Tekst en kalligrafie Zhang Yinzhi
Uit: CHINA NU, jaargang 31, zomer 2006

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s