Weemoed en Waterloo

Het gezegde “aan alle kanten klinken de liederen van Chu” (simian chu ge) wordt gebruikt om de situatie te schetsen wanneer iemand in het nauw is gedreven door zijn vijanden. Hier volgt het verhaal van een koning aan de vooravond van zijn laatste nederlaag.

Na het uiteenvallen van de Qìn-dynastie barstte er tussen de staat Chu en de staat Han een hevige oorlog uit die zou beslissen wie over heel China zou heersen. De koning van Chu, Xiang Yu, was weliswaar een dappere krijgsman, maar de koning van Han, Liu Bang, beschikte over veel ervaren generaals en strategen. Het leger van Liu Bang was dan ook aan de winnende hand. In het jaar 202 voor onze jaartelling vond er een beslissende strijd plaats in Gaixia. Het leger van Xiang Yu verschanste zich in Gaixia, maar er was een groot tekort aan zowel wapens als voedsel. Bovendien werd Gaixia al dicht omsingeld.door de troepen van Han.

De penibele situatie drong past echt tot Xiang Yu door toen in de stilte van de nacht van alle kanten de liederen van Chu begonnen te klinken, vaag maar doordringend. Xiang Yu schrok ontzettend, en vroeg zich af: ” ‘Heeft Liu Bang misschien al de Westelijke Chu veroverd? Waarom zijn er zoveel Chu-mensen (die de Chu-liederen zingen) in het kamp van Han?

De gedachte maakte hem moedeloos en weemoedig en hij zocht zijn toevlucht in de wijn. In zijn tent had hij het gezelschap van zijn favoriete concubine Yuji en zijn lievelingspaard Zhui. Xiang Yu begon zijn zelfgeschreven gedicht te reciteren: ‘Hoewel mijn kracht genoeg is om bergen op te tillen, keert het tij zich tegen me, en mijn paard wil niet meer wil galopperen. Wat rest me nog te doen als mijn paard niet meer wil galopperen? Yuji, Yuji, en jij dan, Wat zou ik met jou moeten. Xiang Yu herhaalde dit lied een aantal keer. Yuji zong mee. Alle bedienden en soldaten om hen heen huilden van verdriet. Na het zingen pleegde Yuji zelfmoord met het zwaard van Xiang Yu.


Dit is het bekende verhaal van Farewell to my Concubine. Hoewel Xiang Yu en zijn troepen nog een hevige strijd hebben gevochten in Gaixia, zijn ze daar uiteindelijk aan hun einde gekomen. De nederlaag van Xiang Yu en de overwinning van Liu Bang markeren het begin van de Han-dynastie.

tekst en kalligrafie Zhang Yinzhi
Uit: CHINA NU, jaargang 30, zomer 2005

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s