Dat is Chinees voor mij

Betovergrootvader met Jinshi-graad 

In het boek Dat is Chinees voor mij van Peter Ho, directeur van het Centre for Development Studies van de Rijksuniversiteit Groningen, komen in diverse hoofdstukken onderwerpen aan de orde als geloof, geschiedenis, eten, kunst, familie, feesten, rituelen, taal en de relatie met het Westen. 

Interessant aan dit boek is dat de oorsprong ervan ligt in de verhalen over Chinese karakters die jarenlang de achterkant van China Nu hebben gesierd, eigenzinnig opgeschreven door Ho en prachtig gekalligrafeerd door zijn moeder. Nu zijn die verhalen bewerkt. Wat overblijft is aan de ene kant een boek zoals dat de afgelopen jaren door vele auteurs is geschreven. Centraal staat de vraag hoe je In ongeveer 200 bladzijden zo veel mogelijk van China krijgt uitgelegd. In dat opzicht is dit boek niet vernieuwend, maar eerder Chinees te noemer. 

Aan de andere kant is dit boek geschreven door iemand met een Chinese achtergrond. Hierdoor wordt het in zijn geheel minder statisch dan.de boeken van China-specialisten. In het nawoord schrijft Ho over zijn Chinese wortels, dit naar aanleiding van een foto van zijn betovergrootvader. Deze betovergrootvader was een van de negentien leerlingen die in de tijd van de keizerlijke examens de hoogste graad, jinshi, wist te behalen. China was op dat moment verwikkeld in de Opiumoorlog, enkele decennia voordat het systeem van keizerlijke examens werd afgeschaft in 1911. Een ander lijstje toont een foto van zijn opa, met een begeleidende overlijdenstekst die gekalligrafeerd is door de nationalistische president op Taiwan, Chiang Kai-shek. Hiermee toonde Chiang respect voor zijn inzet voor de Chinese zaak. 

Deze anekdotes zorgen ervoor dat de auteur een onderdeel wordt van zijn boek, en dat is voor de lezer een prettige en duidelijke context.

Auteur: Remco Oosterveld
Uit CHINA NU, jaargang 32, zomer 2007

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s