Tweede Nederland-China dag. 1978

Ruim 650 man waren naar Amersfoort gekomen om de tweede Nederland-Chinadag bij te wonen. Onder de aanwezigen vele leden en kontakten van onze vereniging, de hele ploeg mensen van de NOS, die de Yukong-serie heeft verzorgd, handelsmensen, toekomstige reizigers, in Nederland wonende Chinezen en mensen uit wetenschappelijke en kulturele kringen. 

Het hele gebouw was veranderd in een grote Chinamarkt, waar de bezoekers veel literatuur, chinese kunstprodukten, postzegels en door de afdelingen gemaakte spullen konden zien en kopen. Er waren ook verschillende stands met informatie over reizen naar China en het werk van de afdelingen van de vereniging. In zijn openingstoespraak ging Maarten van der Linde, de voorzitter van de VNC in op de groeiende vriendschap tussen het Chinese en Nederlandse volk. Dit komt tot uitdrukking in de grote aantallen bezoekers aan de Chinese handelstentoonstelling en tafeltenniswedstrijden, de vertoning van de Yukong-serie van Ivens en Loridan op de Nederlandse televisie. De Vriendschapsvereniging heeft dit jaar haar aktiviteiten flink uitgebreid: In meer dan zestien steden zijn afaelingen, het ledenaantal is gestegen en dit jaar organiseert de veren!ging voor meer dan vijfhonderd mensen reizen naar China. Het hoogtepunt van de dag was de komst van Joris Ivens. Vanwege de grote betekenis die zijn films hebben voor de vriendschap tussen Nederland en China en het feit dat hij at vanaf 1938 een hechte vriend van China is, werd hem het erelidmaatschap van onze vereniging aangeboden. 

Ivens was Zichtbaar ontroerd door deze blijk van waardering voor zijn werk. Hierover zei hij “Leden van een vereniging worden vaak erelid gemaakt als ze oud en grijs zijn en hun sporen hebben verdiend, maar ik ben niet van plan op mijn lauweren te gaan rusten. Als jultie me nodig hebben moet je me maar opbellen. Ik zie dit erelidmaatschap als een verbinding tussen verschillende generaties Nederlanders, die zich inzetten voor de vriendschap met China”. 

Ivens beantwoordde na zijn praatje vele vragen uit het publiek. 

De dag werd besloten met een optreden van het Iheaterkollektief ‘Pop en Spel, die op een zeer originele manier een gedeelte van hun nieuwe spel ‘Hoe Yukong de bergen verzette’ opvoerde. Zij deden dit door een kombinatie van poppenspel, acteren en muziek, hetgeen bij het publiek erg in de smaak viel. 

Uit: China Nu, jaargang 3, nr 2, mei 1978

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s