CHINA NU, jaargang 37, 2012, herfst

Redactie: Guido Beauchez, Judith van de Bovenkamp, Monique van Gaal, Corné Hanssen, Michael den Hartog, Marieke Havinga, Wendy Jansen, Susanne Kamerling, Guido van Oss (hoofdredacteur), Hu Ruobing, Pauline Ruys, Aniek van Wirdum, Maaike de Wijs

Chinese studenten in Nederland
China wil in 2020 een omslag hebben gemaakt van een productieland naar een kennisland. Diverse westerse analisten betwijfelen of dit zo snel zal lukken. Ondertussen studeren wel steeds meer Chinese studenten in het Westen. “De open houding binnen de Nederlandse academische wereld bevalt me zeer goed. Niets staat vast of kan op voorhand voor waar worden aangenomen.”
MARIEKE HAVINGA

Vergrijzing groeiend problem in China
De verantwoordelijkheid voor ouderenzorg wordt door de Chinese overheid grotendeels bij de familie neergelegd.
Een groeiende groep kinderen besteedt hier echter maar weinig tijd aan. “Veel Chinese ouderen geven er de voorkeur aan hun oude dag thuis te slijten, maar dat kan juist een gevaarlijke plek zijn als ze alleen wonen en weinig contact hebben met de buitenwereld.”
JUDITH BLOEMENDAAL

Opvang kinderen van Chinese gedetineerden
Zhang Shugin richtte de non-governementele organisatie Sun Village op om kinderen van gedetineerden op te vangen die genegeerd en verwaarloosd worden door de maatschappij. Journalist Mandy van Houten sprak met acht meisjes in het opvangtehuis te Peking. “De baby’s hier zijn zo schattig. Ik vind de baby met die grote ogen het leukst, want als hij slaapt kan hij zijn ogen niet sluiten.
MANDY VAN HOUTEN

Pui-Yuen Cheng, Pui-Yau Cheng en Anna Zhu, guzheng-speelsters
Tien jaar geleden werd de Chinese guzheng-traditie in Nederland nieuw leven ingeblazen toen een Chinese harpstudente hier lessen guzheng ging geven. De zusjes Pui-Yuen en Pui-Yau Cheng evenals Anna Zhu volgden haar lessen en treden inmiddels als ensemble op. “Het is mooi als je mensen met je spel kunt raken en emotioneren.”
GUIDO VAN OSS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s