Lezingenserie: Zicht op China, april 2023

Programma

Volgens het IMF en vele andere gezaghebbende kringen zal China zonder twijfel in de komende eeuw de leider van de wereld economie zijn. Tot ca 1830 nam China deze positie al sinds vele eeuwen in. Na een terugval door oorlogen, opstanden en natuurrampen, heeft China de weg weer heeft terug gevonden om in de komende eeuw zeker weer aan de top van economische wereldorde te staan. In het Westen vraagt men zich nu voortdurend af wat de consequenties en de impact van de ongelooflijke economische groei van China voor de wereldorde betekent. Wat zijn de gevolgen op cultureel, economisch en politiek terrein? Veel vragen en helaas niet altijd heldere antwoorden. 

Het is de doelstelling van de VNC om de belangstelling en contacten tussen Nederland en China op zowel cultureel als economisch gebied te bevorderen en de dialoog gaande te houden. Hoe kunnen we dit beter doen dan met inzet van de China-experts uit ons ledenbestand die kunnen putten uit jarenlange ervaring en diepgaande kennis over China. Zij stelden een serie van drie lezingen waarmee u een beter Zicht op China krijgt.

  • 1: China Algemeen en Historisch Perspectief
  • 2: Chinese Taal en Cultuur
  • 3: China’s economie, innovatie en (geo-)politiek

Docenten
Frans Greidanus was vanaf 2000 als lid van de directie van Philips Research verantwoordelijk voor onderzoek naar video, audio en data opslag. Van 2005 tot 2013 was hij hoofd van Philips Research Azië en CTO Philips Azië, gestationeerd in Shanghai. 

Frans is momenteel Qiushi Chair Professor aan de School of Management van Zhejiang University in Hangzhou, China, en actief lid bij de Vereniging Nederland China.

Lianne Baaij is afgestudeerd sinoloog en beëdigd tolk-vertaalster en CRKBO erkend trainer Chinees. Lianne is eigenaar van vertaal- en adviesbureau China Access.
Lianne spreekt vloeiend Chinees en heeft veel kennis over de Chinese (zaken) cultuur. Lianne is lid van de sectie Chinees van het docentennetwerk Levende Talen en is actief lid en vrijwilliger bij de Vereniging Nederland China.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s