Het land en de mensen.

china map

China is een van de grootste landen ter wereld, zo’n 10 miljoen vierkante kilometer. Er wonen ongeveer 1,3 miljard mensen. Het is het land met de meeste inwoners.

De hoofdstad is Beijing. Andere grote steden zijn Shanghai en Guangzhou. Dit zijn echt zeer grote steden, er zijn nog talloos veel andere miljoenensteden. In Shanghai bijvoorbeeld wonen zo’n 19 miljoen mensen, meer dan in heel Nederland.

image  

Hierboven de vlag van de Volksrepubliek en het Chinese volkslied.

Wat je beslist gezien moet hebben:

1. De Chinese muur.
Sommigen mensen zeggen dat je de Chinese muur vanuit de ruimte kunt zien, maar dat is ietwat overdreven. Maar dat de muur een ontzagwekkend bouwwerk is, is absoluut waar. Van de woestijnen in het westen van China slingert de muur zich honderden kilometers lang over bergen en dalen tot aan de Chinese zee in het oosten.

2. De Verboden Stad

DSC00278 DSC00286
De Verboden Stad is geen stad en niet meer verboden. Je kunt er tegen betaling donddwalen over marmeren trappen en grandioze pleinen. En je kunt je proberen jezelf voor te stellen hoe de keizers in deze gouden kooi hebben geleefd.

3. Het terracotta leger

IMG_0265
Zo’n 6000 aardewerk soldaten houden al 2000 jaar de wacht over het graf van de Eerste Keizer. Deze 6000 soldaten, levensgroot, staan klaar voor het gevecht als er indringers zouden komen.

4. De rijstvelden langs de Li rivier

IMG_0803
De rijst terrassen liggen een beetje achteraf, je moet er wat moeite voor doen, maar China bezoeken zonder te weten waar de rijst vandaan komt die je elke dag eet, dat kan niet.

5. De minderheden van Yunnan

DSC00331

6. Het metropolitische leven in Shanghai

DSC00973

7. Tibet

DSC00541