China Nu zomer 2019

Met dit kwartaal:

 1. Het redactioneel van hoofdredacteur Guido van Oss, gevolgd door de China Nuutjes.
 2. David Engelhard verbindt in zijn column 3 nieuwsitems aan elkaar: de Verenigde Staten, Huawei en de Nieuwe Zijderoute.
 3. “China in de ruimte” 
  Redacteur Maaike de Wijs praat ons bij over de ontwikkelingen in de Chinese ruimtevaart. Denk daarbij aan de maanlanding van de Chang’e 4, de experimenten met planten in de ruimte, maar ook de integratie van ruimte-onderzoek met militaire doelstellingen.
 4. “Xi Jinping versus Jezus Christus”
  Voormalig correspondent van NRC Handelsblad, Oscar Garschagen, publiceerde onlangs zijn boek “De Chinese Droom”. China Nu kan een verkorte weergave van een hoofdstuk uit dit boek brengen. Dit hoofdstuk gaat over de moeizame verhouding tussen kerk en staat.
 5. Hoofdredacteur Guido van Oss bespreekt het boek van de Nederlandse politicoloog Michiel Hoogeveen: “Het kluizenaarskoninkrijk”. Het boek bevat originele observaties en meningen maar de recensent wil daar toch wel eens kritisch naar kijken.
 6. “Propaganda in de Volksrepubliek en daarbuiten”
  Redacteur Castor van Dillen interviewt de Belgische sinoloog Jeanne Boden over haar dilemma’s, toekomstvisie en persoonlijke ervaringen met China.
 7. Alex van Egmond begeeft zich met zijn onafscheidelijke camera naar het Taiwanese eiland Kinmen. De foto’s tonen een eiland wat nog steeds in de frontlinie ligt.
 8. “Een kopje koffie”
  De Chinese startup Luckin is het afgelopen jaar een grote concurrent van Starbucks geworden op de Chinese koffiemarkt. Luckin opent in een razend tempo nieuwe vestigingen en weet klanten aan zich te binden door interessante acties. Ook zijn hun bezorgmogelijkheden een groot succes. Maar hoe zit het bedrijf in elkaar? En hoe groot is hun aandeel nu eigenlijk? Redacteur Ed Sanders duikt in de Chinese koffiewereld.
 9. “Chinese studenten in Nederland balanceren tussen twee culturen”
  Rob van Niele sprak met twee Chinese studenten over taalproblemen, culturele verschillen en toekomstvisies.
 10. Corné Hansen bespreekt het boek van Rob de Wijk: “De nieuwe wereldorde”.
 11. Guido van Oss bespreekt drie films uit het CinemAsia-festival: “The lady improper”, “On your wedding day” en “Turning 18”.
 12. Bestuurslid Robbert Coops doet verslag van het mede door de VNC georganiseerde Healthcare System Academic Exchange, het tweedaagse mini-symposium.
 13. Natuurlijk als altijd op de allerlaatste pagina, maar niet op de allerlaatste plaats het gedicht. Deze keer “Wedstrijd” van Jin Guang. Tweetalig afgedrukt, dus ook nuttig bij de talenstudie.

Losse nummers à € 6,= kunt u bestellen door een mailtje met uw adresgegevens te sturen naar: info@vnc-china.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s