Liefde van de afgeknipte mouw

De uitdrukking ‘liefde van de afgeknipte mouw’ wordt in China gebruikt om homoliefde aan te duiden en vindt zijn oorsprong in het China van de Westelijke Han Dynastie (206 v Chr. – 25 AD) 

Keizer Ai was pas twintig toen hij de troon besteeg. Op een dag zag hij een elegante jongeman die hem bekend voorkwam. Hij liep naar hem toe en vroeg wie hij was. De jongeman antwoordde: ‘Ik was een van uw gezellen toen u nog een prins was. Mijn naam Is Dong Xian.” Nu herinnerde de keizer zich alles. Hij was blij verrast dat Dong Xian zo’n mooie man geworden was en kon zijn blik niet meer van hem afhouden. Het zachte en vrouwelijke van Dong Xian deed de drieduizend mooie vrouwen aan het hof deed verbleken. 

De keizer benoemde Dong Xian onmiddellijk tot zijn persoonlijke dienaar en de twee werden onafscheidelijk. Ze zaten op dezelfde stoel, reisden in dezelfde wagen, en sliepen in hetzelfde bed. De keizer was zelfs bereid om in het openbaar Dong Xian uit zijn wagen te helpen uitstappen, alsof hij de dienaar was en niet andersom. Op een dag deden ze samen een middagdutje. Tijdens het slapen was de linkermouw van keizer Ai onder het hoofd van Dong Xian terechtgekomen. Toen de keizer wakker werd wilde hij opstaan, maar kon het niet omdat zijn mouw vast zat onder Dong Xian’s hoofd. Keizer Ai kon het niet over zijn hart verkrijgen om Dong Xian wakker te maken. Liggend pakte hij uit zijn nachtkastje een schaar en knipte hij zijn mouw af. 

Keizer Ai overleed op 26 jarig leeftijd plotseling aan een ziekte. Dong Xian pleegde daarna zelfmoord om zijn geliefde keizer te volgen en uit angst voor vervolging door de jaloerse ministers, vrouwen en concubines van de Keizer. 

Uit: China Nu, jaargang 30, voorjaar 2005

Tekst en kalligrafie: Zhang Yinzhi

Eén reactie

  1. […] Inhoud:– China Nuutjes– Wat zijn de grootste problemen van de Volksrepubliek in de komende tijd ? Dr Philip de Heer, ambassadeur in Peking onderscheidt de 4 belangrijkste problemen en toont zich optimistisch over de mogelijkheden om deze het hoofd te bieden. (David Engelhard)– Politiek en economie zijn nauw met elkaar verbonden. De politieke invloed op de groei van de economie is beperkt, maar snelle groei is wel noodzakelijk om steeds weer nieuwe banen te creëren. (Alex Yap en Angeline Kerver)– De vorm van de val– Chuandixia: traditioneel Ming-dorp– Xiaolu Guo. Een jonge vrouw afkomstig uit een klein vissersdorpje breekt door met zowel een boek als een documentaire. Ze haat het dat in het Westen alleen Chinese boeken doorbreken die gaan over seks of over ongelukkige mensen op het platteland. Dat haat ik ook van mijn eigen boek’. (Guido van Oss)– Altijd gedacht dat in heel China de mannen de dienst uitmaken? In het zuidwesten bestaat een matriarchale minderhedencultuur waar vrouwen met een lopend huwelijk’ het voor het uitkiezen hebben. Toerisme brengt welvaart, maar sekstoerisme ligt op de loer. (Marijke Stokkel)– Van alle markten thuis– Eén voet in de wereld– Recensies– Zo gezegd– Liefde van de afgeknipte mouw : https://vncarchief.com/2019/07/10/liefde-van-de-afgeknipte-mouw/ […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s